Caietele auxiliare de matematică și explorarea mediului reprezintă instrumente de învățare care oferă contexte multiple și variate pentru formarea competențelor, conform programei școlare. Sunt structurate în 12 unități de învățare (6 unități în caietul pentru semestrul I și 6 unități în caietul pentru semestrul al II-lea), în concordanță cu manualul editurii INTUITEXT.
Unitățile de învățare sunt structurate tematic, temele fiind aceleași cu cele de la disciplina Comunicare în limba română. Conțin pagini destinate evaluării inițiale, recapitulării și evaluării la finalul fiecărei unități de învățare, recapitulare și evaluare finală.
Integrarea la nivel intradisciplinar și interdisciplinar este o caracteristică a concepției pedagogice care a stat la baza elaborării caietelor pentru clasa I.
Caietul conține exerciții atractive, cu grade diferite de dificultate, vizează formarea achizițiilor matematice, dezvoltarea capacității de rezolvare a problemelor. Jocurile au o pondere semnificativă și facilitează transferul către alte discipline.
Contextele de învățare surprind evenimentele importante din viața elevilor: Crăciun, vacanța de iarnă, începutul anului școlar etc. Imaginile oferă suport pentru învățare, captează și orientează atenția, surprind aspecte din experiența de viață a elevilor/experiențe posibile în realitate.
Caietele sunt în legătură cu platforma Școala Intuitext, care oferă dimensiunea digitală a educației, fapt ce reprezintă un atu pentru atragerea copiilor spre învățarea cu ajutorul mijloacelor moderne puse la dispoziție de tehnologia actuală.