Caietul de comunicare în limba română Învăț să citesc pentru clasa I este organizat în așa fel încât să fie ușor de parcurs de către școlar.
Acest auxiliar are 10 unități de învățare, care sunt prezentate sub forma unor proiecte tematice. Fiecare unitate de învățare cuprinde mai multe lecții și câte o secțiune de recapitulare, evaluare și ameliorare/optimizare a învățării.
Caietul de citire pune câteva întrebări esențiale în raport cu lumea înconjurătoare pe care elevul o explorează: Cine sunt eu? Ce ne înconjoară? Cine suntem noi? Cum comunicăm? Cum ne comportăm? Cum ne păstrăm sănătatea?
Ilustrațiile mari și grafica atractivă stârnesc interesul și curiozitatea copilului și îl provoacă să parcurgă exercițiile cu o atenție sporită.
Succesiunea sunetelor/ literelor s-a realizat având în vedere gradul de dificultate în pronunțare, modul cum se combină în formarea cuvintelor, precum și frecvența lor în limba română. Cuvintele formate din trei sau mai multe silabe sunt introduse progresiv, exersarea ia de multe ori formă de joc, fiind respectate principiile învățării.
Caietul cuprinde informații necesare unei exprimări şi scrieri corecte, precum şi elemente de comunicare orală şi scrisă.
Evaluarea se realizează prin metode tradiţionale şi complementare: probe scrise, proiecte, portofoliu, autoevaluare pe baza grilei oferite la finalul fiecărei probe de evaluare.
Pentru cadrele didactice - în pagina https://manuale.intuitext.ro/ - pot fi descărcate:
• planificarea şi proiectarea unităţilor de învăţare pentru profesor dupa manualele Intuitext;
• fișe de lucru;
• teste iniţiale, sumative și finale.
Autori: Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel