Manual de Matematică clasa a V-a

Matematică

DESCARCĂ MANUALUL PDF

PLANIFICĂRI

(ediție tipărită + digitală)

Autori: Ion Cicu, Ștefan Smarandache (postum), Ioana Iacob, Răzvan Ceucă

Detalii tipar: Volumul conține 232 pagini,  în 16 unități de învățare. Fiecare unitate de învățare cuprinde: secțiune de predare, secțiune de recapitulare, secțiune de evaluare, secțiune de ameliorare și dezvoltare.

Detalii digital: Varianta digitală conține 100 de imagini, diagrame, desene, 55 de filme și animații create ca suport pentru predare și proiecte și 30 simulări, jocuri educative și experimente.

Cele două versiuni formează un întreg, împletindu-se armonios pentru o învățare eficientă.

DESCOPERĂ MANUALUL DIGITAL
Produsul "Matematică" a fost adăugat cu succes în coşul de cumpărături.

Ce doreşti să faci în continuare?

Continuă cumpărăturile      sau      Finalizează comanda
 • Alegeți manualele INTUITEXT și, după finalizarea procesului de alegere, veți beneficia de:
  • Abonament Didactic Premium pe o perioadă de 6 luni;
  • Proiectarea unităților de învățare;
  • Planificarea calendaristică;
  • Teste de evaluare inițială și semestrială;
  • Pentru utilizarea eficientă a ediției digitale veți beneficia de suportul nostru pe toată durata anului școlar.

 • Peste 1400 de exerciții și probleme, inclusiv probleme rezolvate.
 • Metode clasice, învățarea prin descoperire, învățarea prin cooperare, problematizarea și rezolvarea de probleme.
 • Conținuturile pornesc de la realitatea înconjurătoare și fac apel la abordări interdisciplinare (Matematica în Geografie, Matematica în Științele Naturii, Matematica în magazine etc.).
 • Suport pentru activități remediale, de fixare sau de progres, prin intermediul secțiunii Exersezi și corectezi.
 • Conținuturile pornesc de la realitatea înconjurătoare și fac apel la abordări interdisciplinare (Matematica în Geografie, Matematica în Științele Naturii, Matematica în magazine etc).
 • Probele de evaluare elaborate la sfârşitul fiecărei unităţi de învăţare conţin itemi de diverse tipuri (obiectivi, semiobiectivi şi subiectivi) + sugestii de fixare, remediere și progres.
 • Ghid pentru profesor: structura fiecărei lecții îi sugerează profesorului o abordare didactică, iar anumite probleme, în funcție de interesul elevilor, îl ajută să dezvolte o anumită temă sau să introducă noțiuni noi, necuprinse în programa școlară.

Descriere

Manualul școlar este conceput din perspectiva educației centrate pe elev. Întregul conținut al manualului asigură implicarea activă și conștientă a elevului în propria sa formare intelectuală și socio-emoțională. Problemele rezolvate reprezintă un adevărat sprijin în demersul de învățare a matematicii.

Activitățile de predare-învățare, tehnicile și instrumentele de evaluare sunt gândite și construite în funcție de competențele care trebuie dezvoltate elevilor, precum și de relevanța lor în viața cotidiană. Manualul promovează exersarea obișnuinței de a recurge la modele matematice în abordarea unor situații cotidiene sau pentru rezolvarea unor probleme practice.

În cadrul manualului INTUITEXT găsim metode de evaluare, precum:

 • Proiectul - metodă complexă de evaluare, care facilitează utilizarea unor metode de muncă specifice, tehnici de elaborare și de execuție a unor lucrări practice, stimulează creativitatea, exersează gândirea critică, cultivă încrederea în forțele proprii.
 • Portofoliul -  metodă de evaluare care îi oferă elevului ocazia să-și observe progresul.

Prin îmbinarea metodelor tradiționale și complementare de evaluare, elevul este implicat  în aprecierea propriei performanțe, asigurând conștientizarea demersului său cognitiv și permițând găsirea soluțiilor (cu sprijinul cadrului didactic) pentru a-și regla propria învățare.

Manualul de Matematică vine în continuarea materialelor INTUITEXT pentru ciclul primar.

Manualul de Matematică pentru clasa a V-a este conform cu Programa școlară pentru disciplina matematică, anexă la OMEN nr. 3393 din 28.02.2017.

Prin maniera atractivă, modernă și creativă în care este conceput, prin ancorarea în realitățile actuale ale societății, manualul depășește statutul de instrument de lucru care facilitează predarea-învățarea-evaluarea, întrunind și calități care ar putea să îl transforme într-un prieten fidel alături de care elevul explorează, se joacă, învață, se bucură, dezleagă enigme, descoperă și crește.

Manualul digital INTUITEXT pentru Matematică clasa a V-a este:

 • Ușor de utilizat,
 • Atractiv,
 • Ușor de înțeles,
 • Urmează îndeaproape versiunea tipărită a manualului,
 • Oferă, prin interactivitatea sa, șansa unei învățări personalizate.

Manualul este astfel conceput încât, la introducerea unei noțiuni, elevul să nu fie obligat să dea pagina; fiecare lecție se desfășoară pe două pagini, față în față.

Manualul cuprinde conţinuturi abordate din perspectiva învăţării diferenţiate. Pentru toate competențele specifice, conţinuturile sunt prezentate de la simplu la complex, cerinţele propuse au grade diferite de dificultate.

 

Despre autori:

Ion Cicu

Din 1988 este profesor la Şcoala cu clasele I – VIII Nr. 96 din Bucureşti. Ion Cicu a scris, singur sau în colectiv, mai multe auxiliare şcolare, iar colaborarea cu  Intuitext s-a materializat în realizarea mai multor produse de soft educaţional. Unul dintre produsele valoroase la care a contribuit este „Geometrie, între joc și nota 10” - geometrie plană, care a obţinut premiul pentru cel mai bun produs de soft educaţional în 2007. Astăzi îl găsim printre redactorii Gazetei Matematice, unde răspunde de partea dedicată învăţământului primar şi gimnazial. Pasiunea sa pentru matematică este simțită în cadrul echipei ViitoriOlimpici, unde susține constant elevii olimpici la matematică.

Ștefan Smarandache

Distins cu Ordinul GHEORGHE LAZĂR, clasa I-a, Ştefan Smarandache a fost profesor de matematică la Şcoala nr. 172, „Sfântul Andrei”, din Bucureşti, unde a deschis de câţiva ani un centru de excelenţă pentru elevii de gimnaziu. Este autor a două manuale şcolare și a publicat peste treizeci de culegeri de probleme. Elevii săi au obţinut numeroase premii şi medalii la concursurile de matematică, printre aceștia fiind și Kreindler Gabriel, care din clasa a VII-a şi până în clasa a XII-a a obţinut numai premiul I la etapa naţională a olimpiadei de matematică, dar şi numeroase medalii internaţionale, de aur şi de argint.

Ioana Iacob

A obținut diploma de Master cu lucrarea „Modele matematice în biologie. Aplicații Matlab“. Între disciplinele principale studiate se numără Analiză funcțională, Calculul variațiilor și control optimal, Ecuații cu derivate parțiale, Analiza numerică a EDP, Geometrie Diferențială, Geometrie Simplectică, Istoria Matematicii, Mecanică Lagrange și Hamilton, Structuri algebrice și aplicații, precum și Topologie și funcții reale.

În plus, și-a completat studiile în cadrul L’Università degli Studi di Milano, Dipartimento di Matematica „Federigo Enriques“. De asemenea, Ioana Iacob deţine bune abilităţi de comunicare dobândite prin pregătirea elevilor de liceu sau de gimnaziu la matematică.

Răzvan-Dumitru Ceucă

A obținut diploma de Master cu lucrarea „Controlabilitatea sistemelor diferențiale“, iar între principalele discipline studiate se numără Analiză funcțională, Calculul variațiilor și control optimal, Ecuații cu derivate parțiale, Analiza numerică a EDP, Geometrie Diferențială, Geometrie Simplectică, Istoria Matematicii, Mecanică Lagrange și Hamilton, Structuri algebrice și aplicații, precum și Topologie și funcții reale. În plus, și-a completat studiile în cadrul L’Università degli Studi di Milano, Departamentul de Matematică „Federigo Enriques”.

 

Alte materiale INTUITEXT


Limba și literatura română
Manual de Limba Romană clasa a V-a

Informatică și TIC
Manual de Informatică și TIC clasa a V-a

Biologie
Manual de Biologie clasa a V-a
Prima pagina   |    Cum cumpar?   |    Termeni si conditii   |    Politica de confidentialitate   |    Intrebari frecvente   |   ANPC  |    Contact  |    Publicitate
Copyright © 2017 INTUITEXT